VLS Oktatási és Vizsgaközpont

Klinikai fogászati higiénikus

A tanfolyam információ utolsó frissítésének dátuma: 2022. szeptember 26, - 12:27 du.

Engedély szám: E/2020/000315
Programkövetelmény száma: 09115004
Jelentkezés feltétele: Érettségi
Szakmai előképzettség: Szükséges,  lásd lent*, továbbá a Fogászati asszisztens szakképesítés megszerzése után, 1 év fogászati asszisztens munkakörben igazoltan eltöltött gyakorlat.
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Képzés időtartama: 6 hónap
Képzés óraszám: 450 óra.
Képzési napok: Heti egy alkalommal hétköznap délután, ill. digitális munkarendben, az ország területén!
Képzés díja: 232 000 Ft, melyből 40 000 Ft. beiratkozási díj + havi részlet (32 000 Ft./hó)
Kamatmentes havi részletfizetés (minden hó 15-ig).
Képzésünk az új felnőttképzési törvény előírásai szerint 2022. október 13-án csütörtökön indul.  A képzést elvégző résztvevőink, akkreditált vizsgaközpont által szervezett képesítő vizsgát tesznek, mely államilag elismert szakképesítést tanúsít!

A képzés célja:
A klinikai fogászati higiénikus a fog(szak)orvos, a fogászati asszisztens és a fogtechnikus mellett a fogászati team tagja. Tevékenységét fog(szak)orvosi indikáció és felügyelet mellett, valamint önálló feladat- és felelősségi körben végzi. Önálló feladatköre a páciensek fogászati
egészségnevelése és irányítása. A gyermek, ifjúsági és/vagy felnőtt fogászati alapellátás keretében prevenciós tevékenységet végez orvosi indikáció és felügyelet mellett. Aktívan részt vesz a preventív és egyéb gondozási, oktatási intézményrendszerek munkájában:
óvoda, iskola- és ifjúsági fogászat, várandós-, csecsemő és kisgyermekgondozás, fogyatékkal élők fogazati prevenciós ellátása, idősek fogazati gondozása, valamint ágyhoz, lakáshoz kötöttek fogazati gondozása.
Megtanítja a pácienseknek a szájüregi egészség megőrzésére szolgáló alapvető tevékenységeket (fogmosási technikák, fogkrémek fajtái, kémiai plakk-kontroll). Szakmai tevékenysége kiterjed preventív fogászati beavatkozásokra, szájhigiénés és fogesztétikai vizsgálatokra. Kezeléseket végez ambuláns és fekvőbetegeken. Elvégzi a szájüreg sztomatoonkológiai vizsgálatát, segédkezik a páciensek ellátásában és pszichés támogatásában.
A mindennapi munkájához szükséges magasszintű szakmai és alapszintű pedagógiai és pszichológiai ismeretekkel rendelkezik, és azokat alkalmazza.
Időben felismeri az egészségügyi kockázatot hordozó helyzeteket, a fertőzésveszélyt,. A fertőzések kialakulását, illetve átvitelét megelőzi. Az elsősegélynyújtás szabályai szerint elsősegélyt nyújt, alapszintű újraélesztést végez.

 Témakörök:
–  Parodontológia
– Konzerváló fogászat
– Fogászati anatómia, élettan
– Fogpótlástan
– Szájnyálkahártya betegségek
– Fogászati prevenció
– Fogászati gyakorlat
– Projektfeladat (prezentáció) készítés

Szakmai előképzettség:* 
A 12/2020. (II. 7.) Kormányrendelettel kiadott Szakmajegyzékben szereplő:
– 5 0913 03 02 Egészségügyi asszisztens szakma (Fogászati asszisztens szakmairánya)
Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő:
– 54 720 02 Fogászati asszisztens, vagy
– 52 720 01 0010 52 02 Fogászati asszisztens, vagy
– 52 5046 01 Fogászati asszisztens szakképesítés.
A fentiekben felsorolt egészségügyi képesítéseken túl szakmai előképzettségnek tekinthetők az állam által elismert, korábbi jogszabályok alapján kiadott azonos megnevezésű szakképesítések, továbbá a nevesített szakképesítéseknek megfelelő munkakör betöltésére képesítő, korábbi jogszabály alapján kiadott egyéb képesítések.

A tanfolyamról további információ kérhető Varga László oktatásvezetőtől a 30 9 372-114-es mobilszámon!

nyomtatás

Regisztrációs lap

  1. kitöltendő
  2. kitöltendő
  3. kitöltendő
  4. kitöltendő
  5. kitöltendő
  6. kitöltendő
  7. kitöltendő
  8. kitöltendő
  9. érvényes e-mail cím